O-I Glass Ltd – Industrial – Permanent Storage Building

REQUIREMENT:

O-I Glass Ltd approached Spaciotempo when they required a new in-house storage facility to keep pallets & inventory protected from adverse weather conditions. Previously, the company had been forced to store outside or even outsource to external storage facilities and due to adverse weather conditions, it resulted in a lot of damages. Down the years, this had cost the business a significant amount of money in unwanted transportation costs and replacements.

SOLUTION:

The partnership between the O-I Glass Ltd and Spaciotempo dates all the way back to 2016, the year the project was supposed to get off the ground. However, in trying to determine the best place on site to maximise the best possible storage space, the proposed location kept changing. The build was finally completed in 2022 and the client now have an impressive 1820sqm at their disposal inside the warehouse, which will undoubtedly determine the longevity of their pallet inventory for years to come, whilst keeping external logistics expenditure low.

Owing to the adaptability of their semi-permanent buildings, in the planning and installation of the structure, Spaciotempo were able to deliver a bespoke workaround to immovable groundworks on site. The stepped frame that was fitted around the obstacles increased the warehouse size and maximised space for the client – something that would prove much difficult for a traditional building.

In addition, not many companies in the temporary and semi-permanent building sector can offer the 8m eave height that Spaciotempo installed on this project. This enabled O-I Glass Ltd to utilise the full interior span of the building by storing at an increased height right up to the apex. The Neivalu A-frame structure was also fitted with two roller shutter doors for forklift access into the warehouse, ensuring loading and unloading tasks are now completely streamlined, and an enhanced electrical heating system to keep the facility warm.

Jamie Galliers, Operations Manager of O-I Glass Ltd, said “The additional space provided by the Spaciotempo warehouse will help to future proof the Alloa site by increasing our onsite storage and reducing our transport movements. This will help contribute to both cost and CO2 reductions.”

Fact File

Who: O-I Glass Ltd
Where: Alloa
Size: 30m x 58m on an 8m eave
Use: Permanent storage warehouse
Why: Indoor facility to store pallets & inventory
Special Features: Non-standard 8m eave height to maximise storage capacity / Stepped frame on entry

Download Case Study